ADKAR

”ADKAR?”, tänker du kanske. ”Vad sjutton är det?”

Jo, ADKAR är en akronym som står för Awareness (medvetenhet), Desire (önskan), Knowledge (kunskap), Ability (förmåga) och Reinforcement (förstärkning). ADKAR är en modell som används i förändringsprocesser inom flera områden som organisationsförändringar. Men ADKAR är lika användbart inom personlig förändring för det tydliggör inte bara var du är i processen utan också vad du behöver jobba lite mer med.

Awareness, medvetenhet

Det första steget i ADKAR-modellen handlar som du anar om att bli medveten om behovet av förändring. Här är du redan innan du ens upplever att du har något problem. Om jag tar min man, som är nykter spelmissbrukare sedan 5 år, så blev han beroende av de snabba fixarna långt innan han var medveten om att det var ett problem.

När han, på sin förändringsresa, insåg att spelandet hade blivit ett problem för honom var han redan beroende. Första steget för att ta sig ur det var att bli medveten om att spelandet alls var ett problem.

Desire, önskan

Desire, önskan, är sällan ett problem för mina klienter. De önskar så hett att gå ner i vikt, att sluta stressa eller att börja träna (fast träningen är oftast ett medel för att nå viktnedgång och har inget egenvärde.

Jag ville så väldigt, väldigt gärna gå ner i vikt. Det var inte där det brast.

Knowledge, kunskap

Nu börjar det hända saker. Framförallt om du vill göra en livsstilsförändring som innebär att gå ner i vikt eller börja träna för även om vi ofta vet att vi skulle behöva äta mer grönsaker och röra på oss mer för att gå ner i vikt så har jag med åren insett att det finns så sjukt många vanor kost och träning.

Mina klienter har ofta förbjudna livsmedel som de inte äter och när jag frågar varför de inte äter gräddfil, ost, bröd eller vad det nu kan vara så är svaret nästan alltid ”De säger ju att man inte får det…” Vilka de är som säger det är alltid högst oklart.

Så det finns en generell, lite luddig, kunskap men den djupare kunskapen om mat och olika livsmedel, vilken träning som är bäst (ingen, beror helt på dina mål, förutsättningar, vad du gillar och så vidare) finns inte. Som coach utbildar jag mina klienter så att de slipper falla ner i quick fix-träsket igen.

Ability, förmåga

Att ha kunskap är en sak, men förmågan att omsätta den i praktiken är avgörande och det är så sjukt lätt att underskatta vad som faktiskt krävs i en mening som ”Jag vill börja träna”. Min vanligaste klient är en kvinna 45+ med heltidsjobb och huvudansvar för familj, barn och husdjur. Så när hon ska börja träna så är det inte så enkelt som att bara snöra på sig ett par löparskor och ge sig iväg till gymmet för en timme på löpbandet.

Schemat med barnens aktiviteter måste synkas. Middagen måste förberedas eller lagas av någon annan. Hundarna måste ut på kvällspromenaden och så vidare. För att hon ska kunna börja träna regelbundet måste hela familjen anpassa sig och förändra sina beteenden och har de vant sig vid markservice är det inte troligt att de jublar när de måste steppa upp och ta mer ansvar hemma för att mamma ska till gymmet.

Har hon dessutom en partner som inte uppskattar att hon går ner i vikt, kommer hem glad från gymmet och så vidare utan i stället blir svartsjuk och kommer med giftiga kommentarer så är det inte så enkelt att stå upp för sig själv och snöra på sig de där skorna.

Då kan man behöva en coach som håller en i handen ett tag. En coach som säger att det är okej att gå till gymmet oavsett vad maken säger.

Reinforcement, förstärkning

Förstärkningsfasen handlar om att du börjar se resultat på det du gör. Du blir starkare, går ner i vikt, får bättre kondition, stressar mindre eller sover bättre. Då kommer motivationen till att fortsätta på samma väg. Ju mer du gör, desto bättre går det och så snurrar den positiva spiralen.